Reppureissu alkaa - Rokotukset kuntoon
Tämä blogipostaus antaa yleiskuvan siitä, mitä rokotuksia sinulla saattaa olla, mitä voit tarvita matkallasi ja mistä omia rokotetietojasi voit selvittää. Muista kuitenkin aina lukea ajantasaiset tiedot ja rokotevaatimukset luotettavista lähteistä kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.
Kun suunnittelet reppureissua, rokotusten huomioiminen on yksi tärkeimmistä asioista matkavalmisteluissa. Jokaisen matkailijan tulisi tietää, mitä vaatimuksia esimerkiksi maahantulolle on rokotusten suhteen. Esimerkiksi joissakin maissa keltakuumerokote on paitsi suositeltava, myös pakollinen, ja sen puuttuminen voi estää pääsyn maahan.
Joissakin tilanteissa rokotus kannattaa ottaa
Rokotukset ovat yksi lääketieteen merkittävimmistä saavutuksista, jotka ovat auttaneet ehkäisemään ja jopa hävittämään vaarallisia sairauksia. Joissakin tilanteissa rokotusten ottaminen voi olla erityisen tärkeää.

Tiesitkö? Monet trooppiset taudit leviävät hyttysten välityksellä. Siksi hyttysmyrkky on erittäin tärkeä lisäsuojakeino. Muista tarkistaa käyttämäsi hyttysmyrkyn DEET-pitoisuus, joka on kansainvälisesti käytetty arvo myrkyn tehokkuuden ja suojan keston arvioimiseen. Korkeampi DEET-pitoisuus tarkoittaa tehokkaampaa suojaa.
Matkailijan rokotustarve riippuu matkakohteesta, matkan kestosta ja olosuhteista, kuten siitä, oleskellaanko suurkaupungeissa vai syrjäseudulla. Esimerkiksi eksoottisiin maihin matkustettaessa tai pitkäkestoisilla reissuilla tietyt taudit voivat muodostaa merkittävän terveysriskin.
Monella meistä on jo perustason rokotussuoja, joka on saatu osana kansallista rokotusohjelmaa. Lisäksi osa meistä on saattanut saada työelämässä, varusmiespalveluksessa tai vapaehtoisessa asepalveluksessa laajennetun rokotussuojan.
Varusmiespalvelukseen tai naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvalle tarjotaan rokotussuoja seuraavia tauteja vastaan:
- kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskä (Dtap)
- tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MPR)
- aivokalvontulehdus (Meningokokki ACWY)
- influenssa (Influenssarokote)
Muut rokotukset kuten Hepatiitti B ja Japani aivokuume ovat yksisöllisesti harkittavia rokotuksia. Esimerkiksi THL:n verkkosivujen mukaan Hepatiitti B, suositellaan niille, jotka menevät opiskelemaan tai tekemään työtä, jossa saattaa olla verialtistuksen vaara. Hepatiitti A taas voi tarttua saastuneesta ruuasta tai juomavedestä ja siksi rokotetta suositellaankin yleisesti otettavaksi.

Tiesitkö? "Vielä 1800-luvun alussa joka kymmenes kuolintapaus Suomessa oli isorokon aiheuttama. Rokotusten, parantuneen hygienian ja sairaiden eristämisen avulla isorokko hävitettiin Suomesta lähes kokonaan reilussa kymmenessä vuodessa".
Tarkista omat rokotustietosi
Terveydenhuolto on voinut kirjata rokotustietoja Kanta-palveluihin aikaisintaan vuodesta 2013 alkaen. Monelle meistä on hyvin mahdollista, että rokotustiedot eivät siis näy OmaKannassa.
Jos rokotetiedot eivät näy, tulee sinun tiedustella rokotustietojasi sieltä missä olet rokotukset saanut. Esimerkiksi itse jouduin joskus kysymään oman paikkakuntani terveyskeskuksesta. Olet myös saattanut saada rokotuskortin, johon saamasi rokotteet on kirjattu.
Oivalluksia, kokemuksia ja matkan varrella tapahtuvista seikkailuista kerron myöhemmin lisää blogissani. Nähdään!
Member discussion