4 min read

Sri Lanka - Aataminhuippu

Adam's Peak eli Aataminhuippu on Sri Lankassa sijaitseva vuori ja yksi maan merkittävimmistä pyhiinvaelluskohteista.
Sri Lanka - Aataminhuippu
Sri Pada / Adam's Peak

Tässä tekstissä kerron Aataminhuipusta, sen merkityksestä ja parhaasta ajankohdasta kiivetä huipulle. Lisäksi esittelen muutaman reittivaihtoehdon sekä kuvaan vaelluskokemukseni ja lopuksi pohdin, onko vaellus Aataminhuipulle sen vaivan arvoista.

Kurkkaa Instagramista koostevideo vaelluksesta.

Mikä ihmeen Aataminhuippu?

Aataminhuippu on Sri Lankassa sijaitseva vuori ja yksi maan merkittävimmistä pyhiinvaelluskohteista. Sen uskonnollinen merkitys kumpuaa huipulla olevasta kallioon muodostuneesta pyhästä jalanjäljestä, jonka eri uskonnot yhdistävät omiin hengellisiin hahmoihinsa. Esimerkiksi buddhalaiset uskovat jalanjäljen olevan Buddhan jättämä. Itse vuori kohoaa noin 2200 metrin korkeuteen ja sijaitsee saaren eteleläisessä keskiosassa. Pyhiinvaelluskaudella (joulukuu-toukokuu) vuori houkuttelee tuhansia ihmisiä kiipeämään sen huipulle.

Aataminhuippu on saavuttanut suosiota myös turistien keskuudessa. Vaellus on teknisesti helppo, sillä reitti huipulle koostuu tuhansista portaista (Googlen mukaan noin 5500 porrasta). Yleisin tapa on aloittaa nousu aamuyöllä, jotta ehtii huipulle juuri ennen auringonnousua. Nousua varten ei tarvitse opasta.

Milloin kannattaa kiivetä huipulle?

Paras aika vierailla Aataminhuipulla on joulukuusta toukokuuhun, jolloin sateet ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan. Me kiipesimme vuorelle marraskuussa, jolloin sää oli poutainen koko yön ja aamupäivän eikä reitillä ollut tungosta.

On hyvä huomioida, että vaellusreitit voivat olla ruuhkaisia erityisesti huhtikuussa, joka on singaleesin uuden vuoden kuukausi. Lisäksi paikallisia pyhiinvaeltajia on usein enemmän viikonloppuisin, joten jos mahdollista, vuorelle kannattaa suunnata arkipäivisin.

Aataminhuipulle lähteminen

Aataminhuippua ympäröi useita pikkukyliä, joista jokaisesta lähtee oma reittinsä vuorelle. Reitit vaihtelevat pituudeltaan ja maisemiltaan. Yleisin ja mahdollisesti helpoin reitti lähtee Nallathanniya kylästä, josta itsekin aloitin vaellukseni. Kiipeäminen sieltä kestää noin 3–4 tuntia, mutta sporttiset vaeltajat saattavat suoriutua kiipeämisestä jopa kahdessa tunnissa.

Nallathanniyaan pääsee helposti ottamalla bussin Hattonin juna-aseman ulkopuolelta. Suora bussiyhteys toimii kuitenkin vain pyhiinvaelluskaudella. Muina aikoina matkustajan on käytettävä paikallisia busseja, jotka ovat huomattavasti hitaampia ja lähtevät rautatien toisella puolella sijaitsevalta suurelta linja-autoasemalta. Itse jouduin turvautumaan tuktuk-kyytiin, joka maksoi vajaat 2000 Sri Lankan rupiaa (noin 6,57 €).

Varaa vähintään kaksi päivää koko vaellukselle lähtemiseen. Meidän aikataulu meni näin:

Päivä 1:
saavuimme Nallathanniyan kylään kello 17:00 aikoihin.
Päivä 2: herätys kello 02:00 aikoihin yöllä ja takaisin hotellille kello 08 jälkeen. Päivä 3: aikaisin lähtö takaisin Hattonin juna-asemalle.

Listasin alle muita mahdollisia lähtöpaikkoja vaellukselle. Kun saavut mihin tahansa näistä paikoista, yleensä majapaikkojen työntekijät tietävät runsaasti tietoa vaelluksesta Aataminhuipulle. Kannattaa siis rohkeasti kysyä vinkkejä vaelluksen suunnittelussa.

  • Ratnapura
  • Kuruwita
  • Deraniyagala

Itse kokemus

Aataminhuipulle kiipeämisestä tekee ainutlaatuista, että sen merkitys Sri Lankalaisessa kulttuurissa on huomattava. Monien paikallisten ihmisten huulille nousi hymy kun kerroin, että olimme tehneet Aataminhuipun vaelluksen. Monet srilankalaiset ovat tehneet vaelluksen myös itse. Lisäksi vaelluksen kiehtovuutta lisää mahdollisuus aloittaa kiipeäminen aamuyöllä ja saapua huipulle juuri ennen auringonnousua. En ollut itse koskaan aiemmin herännyt kello 02.00 aloittaakseni vaelluksen tuntemattomalle vuorelle.

Hauskaa oli, että ainakin marraskuussa vaelluksen aikana oli täysin pilkkopimeää. Vaelluksen reitillä oli rajallisesti valolähteitä, joten mukaasi kannattaa varata taskulamppu tai muu valonlähde. Itse käytin puhelimen taskulamppua, joka osoittautui riittäväksi. Pakkaa myös mukaan vähintään 2 litraa vettä sekä jotain pientä evästä. Reitin varrella olevat kahvilat avautuvat vasta alas tullessa, jolloin on mahdollista ostaa purtavaa ja juotavaa. Tosiaan reitti huipulle muodostuu paljolti rappusista, eli tehokas porrastreeni oli kyllä kyseessä.

Huipulla oli kymmenittäin muita turisteja ja muutamia munkkeja kaapuineen odottamassa auringonnousua. Maisemat huipulta ovat hienot, mutta eivät täysin ainutlaatuiset. Emme myöskään päässeet näkemään pyhää jalanjälkea, koska huipulla oleva temppeli oli suljettu (jossa siis uskoin jalanjäljen olevan). Temppeli mahdollisesti auki vain pyhiinvaelluskautena?

Paluumatkalla, auringonpaisteen valaistessa rappusia ja maisemia, näkymät ovat kuitenkin hienot. Sri Lankassa ei mainosteta erityisen paljon helppoja vaelluksia, ja Aataminhuipulle kiipeäminen, tai "porrastreeni" on ehdottomasti yksi maan yksinkertaisista mutta mieleenpainuvista haasteista.


Onko vaellus Aataminhuipulle menemisen arvoista?

-Kyllä ja ei.

  • Mikäli matkasi aika on rajallinen etkä ole suunnitellut vierailevasi lähialueilla, ei vuorelle kiipeäminen ole minusta välttämätöntä.
  • Jos kuitenkin matkustat junalla tai bussilla voit helposti pysähtyä Aatamininhuipun lähellä. Aataminhuipulle vaeltaminen on helppo lisä matkaohjelmaan. Kiipeäminen vuorelle on harvoista ilmaisista aktiviteeteista koko Sri Lankassa. Lisäksi öinen korpivaellus huipulle on mieleenpainuva kokemus.

Hintataso Nallathanniya

On hyvä huomioida, että Nallathannin kylän hintataso on melko korkea, erityisesti meillä ruoka oli suhteellisen kallista. Emme tosin lähteneet etsimään halvempaa ja paikallisempaa ruokapaikkaa vaan söimme hotellin lähellä.

Ruoka kahdelle maksoi 14.22 euroa.

Majoituimme kaksi yötä Queens Ark -hotellissa, jossa huone maksoi kahdelle henkilölle 11,48 USD yöltä (noin 11.15€).